Белица - Отлична Туристическа Дестинация (EDEN), България 2009
Начало | Контакти | Карта на сайта
360° Белица | Белица | Форумът на Белица | Семково | Исторически музей | Галерия | Белица.com | Парк за мечки | Читалище | Каталог

Още снимки
Екотуризъм в Белица > История > История на град Белица

РЕКЛАМИРАЙТЕ ТУК!

Рекламирайте в сайта за Екотуризъм в Белица

История на град Белица

Завладяваща е легендата, поясняваща етимологията на името на град Белица. Едно време Ица, най-хубавата девойка на селото, поради което всички я наричали Бела Ица, била подгонена от турски аскер. Тя предпочела смъртта и се хвърлила от стръмните канари в придошлите води на реката. Оттогава селото, славейки героизма на красавицата, се нарича Белица.

Територията на община Белица е богата на паметници на древни култури и цивилизации. Най-ранните следи от живот са открити в местността Равен, където е установено раннонеолитно селище. От времето на траките са известни високопланинските светилища в м. Бабяшка чука при с. Бабяк и в м. Тевницко, северно от гр. Белица. В м. Белишка чука е изследвана тракийска надгробна могила. В нея е намерен запазен до наши дни дървен саркофаг. Саркофагът, покрит със слой от глинеста почва и камъни, се е съхранил над 2 500 години.

История на гр.Белица История на гр.Белица

Бурна и изпълнена с превратности е историята на Белица. Името Беличе се споменава за първи път през 1576 г в турски данъчни документи. През 17 век две съседни села, Беличе и Баля, се обединяват и образуват едно селище, днешния град Белица. През 1666 г. селото е опожарено до основи от турски аскер. Част от населението е принудено да приеме исляма, а друга част се спасява, скривайки се в планината.

Част от историята на гр.Белица Част от историята на гр.Белица
Исторически музей - гр.Белица

Беличани били будни и ученолюбиви хора, за което свидетелства съществуващото още в началото на 18 век килийно училище. Белица се включва в освободителните борби на българското население срещу турското господство. Създадена е революционна организация. Опълченци от селото участват в руско-турската война през 1877/78 г, но дългоочакваната свобода за Белица така и не настъпва. Беличани не са сломени и продължават борбата. Те активно се включват в Креснеско-Разложкото въстание. Голяма част от въстаниците са или затворени, или принудени да напуснат селото, но отново жителите на Белица се сражават в Илинденско-Преображенското въстание. За назидание Белица е опожарена до основи. В пламъците на пожара изгарят над 475 души и са убити повече от 120 мъже, жени и деца. Едва през 1912 г, в резултат на Балканската война, Белица получава свободата си.

Но без съмнение, една от най-важните институции в живота на гражданите на Белица е читалището. То е основано през 1885 г. от опълченци, завърнали се от освободителната за България руско-турска война. Те донесли със себе си от свободна България и от Русия книги. Читалищните дейци просвещавали беличани, пробуждали родолюбието им, подтиквали ги към освободителна борба. Турските власти затворили читалището, но хората съхранили негово богатство – книгите. През 1908 г. дейността на читалището е възстановена. Оттогава и до днес мисията му е да документира местните традиции, да възпроизвежда беличкия фолклор. Библиотеките му са хранилища на знание, което всеки жител и посетител на града може да ползва. Към читалището функционира Исторически музей, в който са експонирани намерените на територията на региона ценни находки, свидетелстващи за отминали епохи и култури. Богата етнографска колекция осветлява характерната за края традиционна култура. Постоянно действа изложба-базар с изделия, дело на местните занаятчии. Читалището е средището на културния живот на града, под неговия покрив се раждат новите идеи, оттук започват гражданските инициативи на жителите на Белица.

РЕКЛАМИРАЙТЕ ТУК!

Туристичеката социална мрежа - Letovnik

BGEN

05.12.2018
Белица с 29 рисунки в конкурса "Моята ЕДЕН дестинация в България" 2018

* * *

27.09.2018
Стартира втори конкурс за детска рисунка "Моята EDEN дестинация в България"

* * *

05.04.2017
Гостите от Румъния преминаха втория опознавателен тур на Белица

* * *

29.03.2017
Изключително интересно за посетителите премина първия опознавателен тур на Белица

* * *

25.03.2017
Опознавателни турове в Белица по проекта за популяризиране на ЕДЕН дестинациите в България

* * *

24.10.2016
ЕДЕН дестинация Белица в онлайн бюлетина на Министерството на туризма

* * *

02.08.2016
Белица с четири рисунки в конкурса "Моята ЕДЕН дестинация в България"

* * *

01.06.2016
Конкурс за детска рисунка "Моята EDEN дестинация в България"

* * *

10.02.2016
Ще популяризират EDEN дестинация Белица по европейски проект

* * *

23.04.2014
Да изчистим Белица за един ден - 26 април 2014

* * *

02.03.2014
Четири големи "гаро"-та огряха Белица на 2 март

* * *

21.01.2014
Бабино хоро в Белица

* * *

11-12.11.2013
EDEN дестинация Белица – част от VIII среща на EDEN Мрежата в Брюксел

аа
Знаете ли, че Белица е Отлична туристическа дестинация за 2009г.?
Да
Не


Тракийските светилища в общ.Белица

Warning: include(counter.html) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/belitsa/public_html/ecotourismbelitsa.com/footer.php on line 13

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php53/root/usr/share/pear:/opt/cpanel/ea-php53/root/usr/share/php') in /home/belitsa/public_html/ecotourismbelitsa.com/footer.php on line 13
За Белица | Транспорт | История | Семково | Пешеходен туризъм | Хоби туризъм | Настаняване

Всички права запазени!
Община Белица


KKeliov Design