Белица - Отлична Туристическа Дестинация (EDEN), България 2009
Начало | Контакти | Карта на сайта
360° Белица | Белица | Форумът на Белица | Семково | Исторически музей | Галерия | Белица.com | Парк за мечки | Читалище | Каталог

Още снимки
Екотуризъм в Белица >

РЕКЛАМИРАЙТЕ ТУК!

Летен и зимен планински туризум на Семково

Община Белица - център за екотуризъм, планински, хоби и селски туризъм

В сърцето на Рилородопския масив, обкръжени от величествени зелени вековни гори, там, където се срещат трите вълшебни български планини - Рила, Пирин и Родопите, са се сгушили дванайсетте селища на община Белица.

Територията на общината навлиза в Националния парк „Рила”, ландшафтът й поразява въображението с високите издигащи се над 2 500 м планински върхове, омагьосва с красотата на бистрите си ледникови езера, с приказната атмосфера на дълбоко врязаните планински речни долини, покрити с обширни иглолистни лесове. Тук, в гористите склонове на Рила, в местността Андрианов чарк Центърът за реадаптация на танцуващите мечки е приютил пострадалите животни и им e осигурил сред природата близък до естествения начин на живот. По-голямата част от селищата на общината са разпръснати във високопланинската част на Западните Родопи. Това е район, който заради изключително си биоразнообразие и ненакърнени гори от бореален тип, е признат като Местообитание от световно значение и е включен в Световните екорегиони, установени от WWF, и е вписан като Хабитат за опазване от Европейска значимост. И накрая, но не на последно място, община Белица е в близост до Националния парк „Пирин”, признат за Обект на Световното природно наследство.

Рила планина над гр.Белица Мечка от Парка за танцуващи мечки

Красивият планински град Белица е център на тази община, която е съхранила за нас и за бъдните поколения магията на девствената природа. Улиците на Белица са потънали в зеленина, къщите и дворовете са обсипани с цветя, а ухаещият на гора кристално-чист въздух и ромонът на протичащата през нея планинска река внушават усещането за безвремие. Градът е свързан чрез гъста транспортна инфраструктура с останалата част на България. Територията на общината е богата на древни паметници на културата. Сложна и пълна с превратности е историческата съдба на Белица, която е оставила своя отпечатък както върху облика на града, така и върху жителите й. Над града се издигат кръстът на църквата и минарето на джамията, свидетелстващи за съществуването на две религиозни общности. Белица пази и се гордее с историческите паметници и забележителности на своя град.

Част от биоразнообразието на гр.Белица Из улиците на гр.Белица

Днес Белица се развива като туристически град, център на екологичен туризъм и целогодишен отдих в планината Рила. Прекрасната, съхранена природа и развитата туристическа инфраструктура позволяват на Белица да предлага активен и приятен отдих на любителя на екотуризъм и на хобитуризъм. Осем маркирани туристически пътеки, две от които влизат в Националния парк "Рила" преминават през различни екосистеми и през редуващи се растителни и животински съобщества. Биоразнообразието на всеки екомаршрут е интерпретирано и той е посветен на отделна водеща тема – храмът на вечността, очарованието на торфището, следите на ледника, властелинът на планините, пазителката на живота и летящите цветя.

Екопътеките в общ.Белица

Белица предлага идеални условия за практикуване на различни видове хобитуризъм: събиране на билки и на гъби, наблюдение на диви животни, на птици, на пеперуди и на насекоми, фотосафари и риболов. Действат няколко младежки доброволчески програми, в които може да се включите. Подробна информация за тях може да се получи в Туристическия информационен център, както и да се ползват услугите на обучени гидове и на специалисти.

Еколюбителят в свободното от любимото си хоби време може да прекара приятни часове на отдих в Белица. Многобройни са туристическите атракции, които предлага градът. Но достатъчно е туристът само да посети уютните кафенета и ресторанти, да поброди из градския парк на Белица и по живописните й улички, за да прекара отдиха си приятно и здравословно, защото мекият средиземноморски въздух, проникващ по течението на р. Места, и чистият планински въздух на Рила определят климата на Белица като лечебен за хора с белодробни заболявания.

Белица разполага с мрежа от хотели, снабдени с всички удобства за туристите. Те са разположени в града и в планинския му курортен комплекс Семково. През зимата Семково е ски-център, любимо студентско място за отдих.

Посетете Белица! Тя не само разказва приказката за вълшебните планини и танцуващата мечка, но успява да Ви накара да я съпреживеете и да я превърнете в свой личен мит за “Вечното завръщане”.

РЕКЛАМИРАЙТЕ ТУК!

Парк за танцуващи мечки - Белица

BGEN

05.12.2018
Белица с 29 рисунки в конкурса "Моята ЕДЕН дестинация в България" 2018

* * *

27.09.2018
Стартира втори конкурс за детска рисунка "Моята EDEN дестинация в България"

* * *

05.04.2017
Гостите от Румъния преминаха втория опознавателен тур на Белица

* * *

29.03.2017
Изключително интересно за посетителите премина първия опознавателен тур на Белица

* * *

25.03.2017
Опознавателни турове в Белица по проекта за популяризиране на ЕДЕН дестинациите в България

* * *

24.10.2016
ЕДЕН дестинация Белица в онлайн бюлетина на Министерството на туризма

* * *

02.08.2016
Белица с четири рисунки в конкурса "Моята ЕДЕН дестинация в България"

* * *

01.06.2016
Конкурс за детска рисунка "Моята EDEN дестинация в България"

* * *

10.02.2016
Ще популяризират EDEN дестинация Белица по европейски проект

* * *

23.04.2014
Да изчистим Белица за един ден - 26 април 2014

* * *

02.03.2014
Четири големи "гаро"-та огряха Белица на 2 март

* * *

21.01.2014
Бабино хоро в Белица

* * *

11-12.11.2013
EDEN дестинация Белица – част от VIII среща на EDEN Мрежата в Брюксел

аа
Знаете ли, че Белица е Отлична туристическа дестинация за 2009г.?
Да
Не


Тракийските светилища в общ.Белица

Warning: include(counter.html) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/belitsa/public_html/ecotourismbelitsa.com/footer.php on line 13

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php53/root/usr/share/pear:/opt/cpanel/ea-php53/root/usr/share/php') in /home/belitsa/public_html/ecotourismbelitsa.com/footer.php on line 13
За Белица | Транспорт | История | Семково | Пешеходен туризъм | Хоби туризъм | Настаняване

Всички права запазени!
Община Белица


KKeliov Design